Kina ukinula logore i ublažila politiku 1 djeteta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je u subotu i službeno odobrila ublažavanje politike jednog djeteta i ukidanje sustava radnih logora, objavila je državna agencija Xinhua.

I jedno i drugo dio je sustava reforma najavljenih u studenome, pošto je kongres komunističke partije odredio smjer razvoja za iduće desetljeće.

Po novoj politici parovi će smjeti imati dvoje djece ako je jedan od roditelja jedino dijete. Dosad su parovi općenito smjeli imati drugo dijete samo ako su oba roditelja jedinci.

Novi je plan osmislila vlada prije pet godina jer strahuje da stroža kontrola potkopava gospodarski rast i pridonosi brzom starenju stanovništva koje Kina neće moći financirati.

Odluku je u subotu prihvatio kineski parlament koji uglavnom samo potvrđuje već donesene odluke, a lokalne će vlasti same odlučiti kad će je početi primjenjivati, javlja Xinhua.

Parlament je prihvatio i odluku o ukidanju sustava "reedukacije radom" koji postoji od 1957., a koji je policiji omogućavao da sitne kriminalce bez suda pošalje u radni logor i na četiri godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter