Kina ukida radne logore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina će ukinuti svoj kontroverzni sustav prisilnih radnih logora za preodgoj, pišu u ponedjeljak kineski mediji pozivajući se na šefa kineske službe sigurnosti, što će biti prvi korak u reformama koje je obećao novi čelnik komunističke partije Xi Jinping.

Kineski dužnosnici obvezali su se da će reformirati kontroverzni sustav "preodgoja radom" koji je na snazi od 50-ih godina i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine.

"Korištenje sustava preodgoja radom završit će ove godine nakon odobrenja Stalnog odbora Svenarodnog kongresa (parlamenta)", javila je u ponedjeljak kineska televizija CCTV, pozivajući se na novoizabranog čelnika partijskog Odbora za politička i pravna pitanja Menga Jianzhua.

Vijest je potvrdio i ugledni časopis "Caixin", ali nikakve druge pojedinosti nisu objavljene.

Sustav radnih logora za preodgoj uveden je u kineski pravni sustav 50-ih godina. Uglavnom je služio za političke i vjerske disidente i za sitnije kriminalce. Procjene broja osoba koje su prošle kroz njih varira od nekoliko stotina tisuća do nekoliko milijuna.

List "China Daily" je prije pet godina objavio da u Kini ima 310 preodgojnih logora. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter