Kina: Uhićeno preko 1.000 trgovaca djecom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineska policija je uhitila 1.094 ljudi i spasila 382 mališana iz mreže trgovaca djecom, prenosi u petak Reuters pozivajući se na državne medije i podsjećajući da je trgovina djecom u Kini jako raširena zbog stroge kontrole natalitetne politike jednog djeteta.

Naime, ta je politika u zemlji koja tradicionalno štuje mušku djecu pridonijela masovnim abortusima ženskih fetusa, ubojstvima i napuštanjem ženske djece i posljedično tome smanjivanju ženske populacije.

Na 100 djevojčica se u Kini rodi 118 dječaka, dok je svjetski prosjek između 103 i 107 dječaka na 100 djevojčica. Iako postoji i dalje velika potražnja za muškom djecom, ta je neravnoteža dovela i do potražnje za ženskim bebama kao budućim mladenkama koje donose izdašne miraze u slabo naseljenim područjima, te procvatu kriminalnih skupina za otmicu i trgovinu djecom.

"Trgovci djecom su se sada okrenuli internetu, koristeći stranice poput 'Kineske mreže siročadi' i 'Posvojiteljski dom iz snova'. Sve češće se trgovina djecom odvija 'online', zbog čega im je teže ući u trag. Dobro su skriveni i vrlo lukavi", piše Xinhua. Među uhićenima ima i porodničara iz sjeverozapadne provincije Shaanxi koji su bebe prodavali za 21.600 yuana (3.600 dolara). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter