Kina: Uhićeno 19 osoba nakon sukoba u Xinjiangu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineska policija uhitila je 19 osoba te zaplijenila eksplozivne naprave kućne izrade i oružje nakon krvavog sukoba između manjinskih Ujgura i policije u kojima je prošli tjedan u pokrajini Xinjiang smrtno stradala 21 osoba, objavili su državni mediji.

Prošli je utorak u Xinjiangu ubijena 21 osoba, među kojima šest policajaca i najmanje šest Ujgura. Događaji od utorka najsmrtonosnija su eskalacija nasilja od 2009. kada je u sukobima između većinskih Han Kineza i manjinskih Ujgura u glavnome gradu regije Urumqiju život izgubilo gotovo 200 ljudi.

Kineske su vlasti nasilje nazvale terorizmom, a glasnogovornica regionalnih vlasti usporedila je incident s bombaškim napadima u Bostonu.

Pokrajina Xinjiang često je poprište nemira zbog velikih napetosti između većinskog naroda Han i Ujgura, turkofonih muslimana.

Brojni Ujguri optužuju kineske vlasti da guše njihovu vjeru i kulturu te se protive masovnom useljavanju Hana u tu regiju koja je još jako siromašna, iako je bogata prirodnim resursima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter