Kina ugasila web stranice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineske vlasti zatvorile su 16 internetskih stranica i uhitile šestero ljudi optuženih za širenje glasina o neuobicajenom kretanju vojnih vozila po Pekingu, objavili su u subotu državni mediji nakon politickog pada jednog od visokih dužnosnika Komunisticke partije.

Vlasti su ugasile stranice zbog glasina o "vojnim vozilima koje ulaze u Peking i da se nešto cudno dogada u Pekingu", prenijela je agencija Xinhua kasno u petak glasnogovornika Državnog ureda za internet.

Smjena Boa Xilaija, partijskog šefa u gradu Chongquingu 15. ožujka, uzdrmala je vladajucu Komunisticku partiju koja se priprema za smjenu vodstva kasnije ove godine. Nakon njegove smjene popularni blogovi, ukljucujuci i one koje vode tvrtke Sina Corp. i Tencent Holdings Ltd, bili su preplavljeni glasinama o državnom udaru.

Sina i Tencent iskljucili su mogucnost ostavljanja komentara od 31. ožujka do 3. travnja kako bi ocistile blog od glasina i ostalih ilegalnih informacija, navodi Xinhua.

Blogeri u Pekingu morali su do sredine ožujka objaviti svoja prava imena ili ce se u suprotnom suociti s pravnim posljednicama. Brojni korisnici strahuju da je cilj ogranicavanja slobode izražavanja na internetu ušutkavanje anonimnih i oštrih online komentara u zemlji u kojoj internet nudi rijetku priliku za otvorene rasprave.


Podijeli: Facebook Twiter