Kina ublažava politiku jednog djeteta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina razmatra ublažavanje politike jednog djeteta jer je suočena s rapidnim starenjem populacije, objavio je u srijedu list China Daily. 

Posebno vladino tijelo radi na izradi nacrta promjena kojima bi se bračnim parovima u urbanim zonama bezuvjetno dopustilo rođenje drugog djeteta, piše China Daily pozivajući se na Zhang Weiqing, bivšeg čelnika nacionalne komisije za stanovništvo i planiranje obitelji. 

Po postojećim pravilima, urbani parovi mogu imati drugo dijete samo ako su im oba roditelja jedinci. 

Kineski demografi pozivaju na reforme stroge politike jednog djeteta, uvedene 1979. godine kako bi se ograničio rast populacije, jer stanovništvo stari, a to ugrožava ekonomski napredak. Kina danas ima oko milijardu i 340 milijuna stanovnika. 

Zhang je kazao da će svaka promjena koja se u toj politici usvoji biti uvedena postepeno i da će se uzimati u obzir različita demografska stanja u pojedinim dijelovima zemlje. 

Ublažena pravila prvo bi se mogla uvesti u "ekonomski produktivnim regijama" i u zonama koje su striktno slijedila postojeća pravila, piše China Daily. 

Osim što izaziva starenje stanovništva, politika jednog djeteta predmet je kritika zbog prisilnih pobačaja i rasta društvenih napetosti izazvanih neravnotežom u broju dječaka i djevojčica. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter