Kina: U potresu 157 poginulih i tisuće ranjenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je u subotu pogođena najjačim potresom u zadnje tri godine, a u njemu je, po novim podacima, poginulo 157 ljudi i ranjeno ih je više od 5.700, priopćilo je ministarstvo za civilna pitanja.

Potres magnitude 6,6 po Richteru pogodio je udaljena planinska područja u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Sečuan.

Potres se dogodio u okrugu Lushanu, u blizini grada Ya'ana, s epicentrom na dubini od 12 kilometara, priopćila je američka geološka služba. Potres su osjetili stanovnici obližnjih pokrajina, ali i stanovnici sečuanske prijestolnice Chengdu, što je mnoge natjeralo da napuste svoje domove.

Premijer Li Keqiang helikopterom se uputio na mjesto nesreće kako bi dao potporu spasilačkim operacijama. "Prva 72 sata zlatno su razdoblje za spašavanje", rekao je Li, prenosi agencija Xinhua. "Ne smijemo zakasniti ni minute".

Najviše je žrtava u okrugu Lushanu, gdje su prekinute vodoopskrbne veze i distribucija električne energije. Fotografije na kineskim društvenim mrežama prikazuje srušene zgrade i okrvavljene ljude kojima se pruža pomoć u improviziranim šatorima ispred mjesne bolnice koja je samo lakše oštećena. U selima najbližim epicentru gotovo sve niske kuće sravnjene su sa zemljom, po snimkama državne televizije.

Pokrajinu Sečuan prije pet godina je pogodio razoran potres magnitude 7,9 u kojem je stradalo 70 tisuća ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter