Kina u objektivu majstora fotografije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U novigradskoj Zajednici Talijana postavljena je izložba "Kina treceg milenija - izmedu tradicije i suvremenosti" Rovinjca Virgilija Giuricina, jednog od najsvestranijih i najnagradivanijih hrvatskih umjetnickih fotografa i medunarodnog majstora fotografije.

Izložbu, koja u Novigradu gostuje u povodu 60. obljetnice Giuricinovog javnog umjetnickog djelovanja, otvorio je  povjesnicar umjetnosti Tullio Vorano, a posjetitelje su pozdravili i sam autor te predsjednica ZT-a Paola Legovich Hrobat.

- Giuricinove fotografije Kine nisu uobicajene šarene razglednice, vec fine figurativne price iz kojih izbija atmosfera i osjecaj tog podneblja. Price su to o njegovom videnju i koncipiranju svega što ga okružuje, koje nas ne guše koloristickom elokvencijom, koja cesto, kad je o Kini rijec, završava na klišejima carskih palaca, hramova i mnogoljudnim metropolama današnjice. Autoru takvi motivi nisu primarni, naprotiv. On radije otkriva manje poznatu stvarnost te je zatim interpretira i bilježi na sasvim osoban nacin.



U kontrastu izmedu tišine i zvuka, u nesvakidašnjoj harmoniji suvremenosti i svevremenosti, kriju se osnovna privlacnost i karakteristika ove izložbe koja zarobljuje našu pažnju i osjetila, navodeci nas na razmišljanje o estetici, ljepoti, odnosu covjeka i prirode, raznolikim životnim ciklusima i esenciji postojanja.

I ovim fotografijama autor se potvrduje kao veliki majstor fotografije, koji zna uhvatiti pulsiranje jedne tako velebne zemlje kao što je Kina, prepricao je Vorano rijeci povjesnicarke umjetnosti i likovne kriticarke Višnje Slavice Gabout, autorice predgovora kataloga koji je omogucio Grad Rovinj.

Sedamdesetak radova koje je Giuricin sam postavio, uz tehnicku podršku svog unuka Maura Bajica, u ZT-u je moguce pogledati do kraja prosinca. Novigradani ce uskoro u susretu i razgovoru s autorom imati prigodu doznati još puno više o Kini i brojnim anegdotama koje je doživio za svojih putovanja u tu azijsku zemlju. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter