Kina u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Centru vizualnih umjetnosti Batana otvorena je izložba fotografija "Kina treceg milenija - izmedu tradicije i suvremenosti" majstora umjetnicke fotografije, Rovinjca i svjetski priznatog umjetnika Virgilija Giuricina.

O stvaralaštvu autora, koji se gotovo punih šest decenija druži i prijateljuje s fotoaparatom, na otvorenju izložbe govorili su likovna kriticarka Višnja Slavica Gabout, povjesnicar umjetnosti Tullio Vorano, predsjednik Centra vizualnih umjetnosti Batana Mladen Boljkovac i doajen hrvatskog slikarstva Bruno Mascarelli.

Uz izložbu fotografija, publika je imala priliku razgledati i djelic nagrada i priznanja koje je tijekom godina Giuricin na raznim stranama svijeta primio.

Govoreci o radu autora, Višnja Slavica Gabout istaknula je da ma koliko god se družila i radila s Giuricinom, svaki se put nanovo ugodno iznenadi autorovim fotografijama u kojima se uvijek lako dade išcitati nešto novo. Po njenim rijecima, to je rezultat stvaralaštva, rada i znanja koje autorovim venama, osjecajima, razumom i mislima tece gotovo punih šest decenija.

Istaknula je da izložba "Kina treceg milenija" nije nastala iz razloga da autor pokaže kako je putovao ovom velikom i prekrasnom zemljom.



Autor je u kracem obracanju publici s ponosom istaknuo da je velika Kina došla u Istru naglasivši da je to ona prava i istinska moc koju posjeduje fotoaparat. Pojasnio je i zbog cega su njegovi kadrovi, napose hramovi, planine i rijeke, snimani odozgo.

- Donedavno je Kina bila zatvorena zemlja i sve dotadašnje fotografije, ako bolje pogledate, snimane su odozdo da bi se i na taj nacin velicala njena snaga. Upravo je ovim nacinom fotografiranja skinuta koprena prošlosti ne bi li se ova iznimna zemlja predstavila svijetu i javnosti.

Izložba fotografija "Kina treceg milenija - izmedu tradicije i suvremenosti", koja se sastoji od devedesetak fotografija snimljenih tijekom posljednjeg Giuricinovog posjeta Kini u jesen 2008. godine može se razgledati do 6. kolovoza. Realizaciju izložbe kao i raskošnog prateceg kataloga omogucio je Grad Rovinj s ciljem obilježavanja 58. godišnjice javnog umjetnickog djelovanja medunarodnog majstora fotografije Virgilija Giuricina.


Podijeli: Facebook Twiter