Kina: U eksplozijama skladišta u Tianjinu 44 mrtva, stotine ozlijeđenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nizu gigantskih eksplozija koje su se u srijedu navečer dogodile u gradu Tianjinu na istoku Kine u zoni s tvornicama i skladištima poginule su barem 44 osobe a više od 500 je ozlijeđeno, objavila je u četvrtak agencija Xinhua.

Ova katastrofa koja se dogodila u jednom od četiriju najvećih kineskih gradova, podsjeća na stalni problem nepridržavanja propisa o industrijskoj sigurnosti u toj zemlji.

Oko 23.30 sati po mjesnom vremenu (18.30 sati po srednjoeuropskome) golema vatrena kugla i vatra dizali su se iznad lučke metropole Tianjina osvjetljavajući nebo i izbacujući oblake prašine i krhotina desetke metara uvis.

U četvrtak su krhotine stakla bile razasute u krugu od tri km oko mjesta nesreće, izvijestio je novinar AFP-a, što svjedoči o iznimnoj snazi detonacija.

Eksplozije su počele u skladištu u lučkoj zoni Tianjina, gdje se zapalio eksplozivan teret, izvijestila su državna glasila.

Na snimkama su se mogle vidjeti zgrade u plamenu, nizovi olupina izgorjelih automobila na parkiralištima i kontejneri razbacani poput lego kockica.

Poginulo je dvanaest vatrogasaca, izvijestila je u četvrtak službena agencija Xinhua, prenoseći izjave čelnika spasilačkih ekipa i navodeći novi broj žrtava koji se popeo na 44.

Barem 520 ljudi je ozlijeđeno, među kojima 66 teško, dodaje agencija.

U gradskim bolnicama spasioci neprestano donose ozlijeđene na nosilima, od kojih su mnogi obliveni krvlju.

Kako prenosi glavna televizija CCTV, kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je da se "učini sve kako bi se pomoglo žrtvama i ugasio požar" koji i dalje gori na mjestu nesreće, gdje se očekuje porast broja poginulih.

Prema državnoj novinskoj agenciji Xinhui prva ekspozija imala je snagu tri tone TNT-a a druga 21 tone TNT-a. Zasad nije poznato što je uzrok eksplozija.

Tianjin, 140 km jugoistočno od Pekinga, jedan je od najvećih gradova u zemlji, s gotovo 15 milijuna stanovnika, po statistici iz 2013.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter