Kina u borbi protiv korupcije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineske vlasti pokrenule su istragu protiv čelnika agencije za upravljanje državnom imovinom Jianga Jiemina zbog "teškog kršenja discipline", objavila je u nedjelju vlada, što predstavlja novi korak u kampanji protiv korupcije među visokim kineskim dužnosnicima.

U kratkom vladinom priopćenju navodi se da je Jiang suspendiran zbog "sumnje u teško kršenje discipline", što je eufemizam kojim se kineske vlasti obično služe kako bi opisale korupciju.

Istragu provodi odbor za borbu protiv korupcije vladajuće Komunističke partije, navodi se u priopćenju u kojemu nisu objavljene druge pojedinosti slučaja. Jiang je u ožujku postavljen na mjesto čelnika Povjerenstva za nadzor i upravljanje imovinom (SASAC), tijela na ministarskoj razini kojim upravlja kineska vlada, a koje je izravno odgovorno za više od stotinu velikih državnih tvrtki. Jiang je na mjesto prvog čovjeka SASAC-a došao s mjesta predsjednika energetskog diva Kineske nacionalne naftne tvrtke (CNPC).

Kina je prije tjedan dana objavila da se provodi istraga za korupciju protiv četvorice neimenovanih visokih dužnosnika CNPC-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter