Kina spremna pomoci EU-u da izade iz krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina i Europska unija pocele su u utorak u Pekingu susret na vrhu na kojemu dominira tema dužnicke krize cijem otklanjanju kineska vlada želi pridonijeti ne bi li sprijecila njezin negativan utjecaj na svoje gospodarstvo, drugo po snazi u svijetu.

Na summitu koji se trebao održati u listopadu, ali je odgoden zbog krize javnih financija, sudjeluju predsjednik EU-a Herman Van Rompuy, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i kineski premijer Wen Jiabao. Dvojicu europskih celnika primit ce u srijedu kineski predsjednik Hu Jintao.

"Naše veze su cvrste. Prošli smo dug put otkako smo 2003. uspostavili globalno strateško partnerstvo, ali mogucnosti su i dalje goleme", rekao je Van Rompuy otvarajuci susret.



Van Rompuy je istaknuo da su gospodarstva EU-a i Kine cvrsto povezana. Ona su "postala medusobno toliko ovisna da promjena stope rasta jednog strateškog partnera izravno i osjetno utjece na drugog", kazao je. Usto je zatražio lakši pristup Europljana kineskom tržištu. "Borba mora biti ravnopravna, poduzeca u zemljama EU-a moraju imati lakši pristup (kineskom) tržištu i bolju zaštitu prava industrijskog vlasništva", dodao je.

Kina je u više navrata pokazala spremnost da sudjeluje u Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) i u Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM) koji ce ga zamijeniti u srpnju. No, drugo po snazi svjetsko gospodarstvo, cije su devizne rezerve gotovo 3.200 milijarda dolara, nije preuzelo nikakve konkretne obveze u brojkama. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter