Kina sprečava obilježavanje 25. obljetnice Tiananmena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineske vlasti rasporedile su u srijedu snažne policijske snage oko Trga Tiananmen u Pekingu ne bi li spriječile svaki pokušaj obilježavanja obljetnice krvavog gušenja prodemokratskih prosvjeda prije 25 godina, dok je Washington pozvao na oslobađanje više desetaka Kineza koje su vlasti strpale u preventivni pritvor.

U Hong Kongu se tijekom večeri očekuje približno 200.000 osoba na komemorativnom obilježavanju događaja, godišnjem okupljanju koje nekadašnja britanska kolonija održava tim odlučnije što je u Pekingu strože cenzurirano.

Najmanje 66 osoba stavljeno je u kućni pritvor ili smješteno izvan glavnog grada kako se bližio 4. lipnja, po Amnesty Internationalu. Stranom tisku policija je zaprijetila odmazdom ako pokuša pokrivati 25. obljetnicu.

U srijedu su pristup Trgu Tiananmen strogo nadzirale snage sigurnosti, koje su provjeravale identitet Kineza i stranih turista.

Specijalna policija, žandarmerija i agenti u civilu osiguravaju ogroman trg u središtu glavnog grada, a uz njegove rubove i na okolnim ulicama na svakih pedesetak metara razmještena su policijska i vatrogasna vozila te vozila hitne pomoći. Strogo se kontroliraju svi koji žele doći na Tiananmen, a posebno stranci, koji ne mogu proći bez putovnice.

U noći s 3. na 4. lipnja 1989. prostor nasuprot ulazu u Zabranjeni grad bio je poprište najsmrtonosnije vojne represije nekog narodnog pokreta u Pekingu od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Više desetaka tisuća vojnika, uz potporu stotina tenkova, preuzelo je trg koji su sedam tjedana zauzimali studenti i narod zahtijevajući slobodu i demokraciju. U napadu je poginulo više stotina osoba pa čak i više od tisuću, po nezavisnim izvorima. Svako spominjanje događaja strogo je zabranjeno i cenzurirano te je dobar dio kineske mladosti odrastao u potpunom neznanju o tim događajima.

U utorak je SAD zatražio od Kine da oslobodi sve aktiviste koje je nedavno zatvorila kako se bližila obljetnica.

Glasnogovornica State Departmenta Marie Harf naglasila je da je Kina zemlja u punom razvoju te bi više mjesta trebala dati političkom dijalogu, dok su snage u Pekingu pojačale cenzuru i represiju zadnjih dana.

"Jasno smo pozvali kineske vlasti da puste sve aktiviste, novinare i pravnike koji su zatvoreni uoči 25. obljetnice" Tiananmena, izjavila je Harf. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter