Kina postala najveci potrošac energije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Globalna potrošnja energije rasla je u 2010. najbržim tempom od 1973., dok brzo rastuce zemlje u razvoju predvode u snažnom oporavku od recesije, pokazalo je istraživanje objavljeno u srijedu.

Ukupni rast potrošnje od 5,6 posto uocen je u svim regijama i svim kategorijama energije, objavio je u Londonu britanski naftni div BP PLC, u svom 60. godišnjem "Statistickom prikazu svjetske energije", prenosi TV mreža MSNBC News.

Potrošnja u najbogatijim zemaljama svijeta porasla je za 3,5 posto, najviše od 1984., dovodeci ih na razinu od prije jednog desetljeca, rekao je BP,  Potrošnja u zemljama u razvoju, osobito u resursima gladnim zemljama u Aziji i Južnoj Americi, povecana je za 7,5 posto.

"Do kraja godine, ekonomska aktivnost u svijetu kao cjelini premašila je razine od prije krize, pokretana tzv. svijetom u razvoju", rekao je Christof Ruehl, glavni ekonomist BP-a.

Prošlogodišnji val vodila je Kina, koja je povecala svoju potrošnju energije za 11,2 posto, prema BP-u. To je postavilo Kinu ispred SAD-a, kao najveceg svjetskog potrošaca energije na kojeg otpada 20,3 posto svjetske potražnje, u usporedbi s 19 posto za SAD, navodi se u izvješcu.

Medunarodna agencija za energiju (IEA) u srpnju je izvijestila da je Kina je postala najveci svjetski potrošac energije, iako su kineski dužnosnici inzistirali da njihova zemlja još uvijek zaostaje za Sjedinjenim Državama.

Kina je daleko najveci svjetski potrošac ugljena, i na nju otpada 48 posto potrošnje. Sjedinjene Države i dalje imaju najvecu žed za naftom s 21 posto svjetske potražnje, što je dvostruko više od potrošnje u Kini.


Podijeli: Facebook Twiter