Kina poslala Sjevernoj Koreji pomoc u hrani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dugi konvoji kineskih kamiona s rižom videni su kako ulaze u Sjevernu Koreju nakon što je Peking pristao, kako piše japanski tisak, pružiti pomoc u hrani Pjongjangu, rekao je u utorak južnokorejski aktivist.

Od 9. sijecnja tisuce kamiona dovozile su rižu u Sjevernu Koreju koja pati od kronicnog nedostatka hrane, rekao je Do Hee-Yoon, clan Koalicije gradana za ljudska prava, skupine sa sjedištem u Seulu.

Japanski dnevnik Tokyo Shimbun piše u ponedjeljak da je Peking odlucio, dan nakon objave smrti Kima Jong-ila, isporuciti Sjevernoj Koreji znatnu pomoc u hrani i energetici kao gestu potpore sjevernokorejskom režimu u prijelaznom razdoblju. Isporuka se protegla na deset dana, prije kineske Nove godine do 23. sijecnja, dodao je Do Hee-Yoon.

Aktivist je pokazao fotografije konvoja, snimljene blizu granicnog prijelaza u kineskom gradu Tumenu. "Kamioni natovareni vrecama riže videni su kako prelaze granicu prema sjeveru na nekoliko mjesta, medu kojima u gradovima Tumenu, Dandongu i Jianu", rekao je on.


Podijeli: Facebook Twiter