Kina pogubila filipinske krijumcare

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je u srijedu izvršila smrtne kazne nad troje filipinskih državljana osudenih za krijumcarenje droge, usprkos tome što su filipinski dužnosnici molili da ih se pomiluje i nakon što je masovno korištenje smrtne kazne u Kini prije nekoliko dana oštro osudio Amnesty International (AI).

Dvije žene i jedan muškarac uhvaceni su s nekoliko kilograma heroina svaki kada su 2008. pokušali uci u Kinu. Kineski zakon propisuje smrtnu kaznu za krijumcarenje najmanje 50 grama bilo koje ilegalne droge. "Danas je tužan dan za nas. Sve do posljednje minute smo se nadali odgodi izvršenja smrtne kazne", kazao je filipinski potpredsjednik Jejomar Binay.

Elizabeth Batian, (38), usmrcena je injekcijom u zatvoru u Shenzhenu na jugu zemlje. Smrtna kazna nad Sally Ordinario-Villanueve, (32), i Ramonom Credom, (42), izvršena je u luckom gradu Xiamenu. Na Filipinima su za troje njihovih državljana bile organizirane masovne molitve i bdijenja.

Filipinski potpredsjednik je posebice ogorcen zbog cinjenice da se Kina oglušila na njihove molbe za odgodom smrtne kazne, tvrdeci da su prikupljeni novi dokazi koji ukazuju da Ordinario-Villaneuve nije znala da u svojoj prtljazi prenosi drogu.

"Njih troje osudeno je za krijumcarenje droge, ali vjerojatno ih se može smatrati i žrtvama - žrtvama beskrupuloznih krijumcarskih bandi i vrbovatelja i žrtve društva koje im nije moglo osigurati zaposlenje u vlastitoj zemlji", rekao je u priopcenju filipinski predsjednik Benigno Aquino.


Podijeli: Facebook Twiter