Kina planira umjetni otok u Južnom kineskom moru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina planira izgraditi umjetni otok u području otočja Spratly, skupini s više od 700 grebena, otočića i atola, i ondje podići uzletište i pomorsku luku u želji da ojača svoju vojnu snagu u Južnom kineskom moru, piše hongkonški list South China Morning Post.

Bude li ostvareno, planirano kinesko širenje na područje zvano Fiery Cross Reef značit će da Kina iz dugotrajne obrambene pozicije prelazi u ofenzivu i predstavlja se kao velika sila, tvrde analitičari. Upozoravaju da je taj korak sličan kineskom proglašenju zone zračne obrane koja je uznemirila kineske susjede u prosincu.

Filipini su prošli mjesec prosvjedovali protiv kineskih aktivnosti na obližnjem grebenu Johnson South Reef gdje se 1988. odigrao okršaj između kineskih i vijetnamskih brodova, a okidač je bila kineska okupacija Fiery Cross Reefa.

Svojatanje Fiery Crossa, na koji pravo polažu Kina, Filipini i Vijetnam, dodatno je zaoštrilo odnose između Pekinga i susjednih zemalja, kažu analitičari.

Prijedlog gradnje umjetnog otoka proslijeđen je središnjoj vladi, piše South China Morning Post. Umjetni otok bio bi najmanje dvaput veći od američke vojne baze Diego Garcia, dalekog koraljnog atola na području od 44 četvornih kilometara u srednjem Indijskom oceanu.

Na grebenu su sada smještena kineska postrojenja među kojima je opservatorij za UNESCO-ovu Međuvladinu oceanografsku komisiju.

Po riječima stručnjaka iz Kineskog instituta za pomorska istraživanja, umjetni otok bi imao uzletište koje bi bilo "nosač zrakoplova", a ondje bi se izgradila i pomorska luka kapaciteta 5.000 tona. Nakon proširenja na otoku bi i dalje djelovao opservatorij, a služio bi i za vojne svrhe.

Umirovljeni pukovnik kineske vojske, koji je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan, rekao je da bi gradnja uzletišta omogućila Kini da se bolje pripremi za provedbu zone zračne identifikacije nad Južnim kineskim morem.

Kinesko proglašenje zone zračne obrane pobudilo je u kineskom susjedstvu strahovanja da bi Peking sličan potez mogao učiniti i u Južnom kineskom moru. Fiery Cross Reef ili Yongshu kako ga zovu Kinezi, odnosno Kagitingan na Filipinima i Da Chu Thap u Vijetnamu, blizu je morskih ruta i mogao bi služiti kao strateški pomorski položaj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter