Kina odbacila optužbe za informatičko piratstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kina je u srijedu kategorički odbacila izvješće američke tvrtke za sigurnost koja optužuje kinesku vojsku za informatičko piratstvo tvrtki i vladinih agencija iz SAD-a.

Tvrdnje tvrtke Mandiant, jednog od savjetnika američke vlade u području informatičke sigurnosti, neutemeljene su, priopćio je Geng Yansheng, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane.

"Cyber napadi po prirodi su transnacionalni, anonimni i varljivi, ima puno nesigurnosti o njihovu podrijetlu", kazao je on.

"Oslanjati se na IP brojeve (jedinstvene brojčane oznake računala) kako bi zaključili da ti napadi dolaze iz Kine pokazuje nepoznavanje temeljnih tehničkih pravila", objavilo je kinesko ministarstvo.

Mandiant je ovog tjedna optužio kinesku vojsku da nadzire stotine pa čak i tisuće hakera, nakon što su proveli više stotina istraga po tom pitanju zadnje tri godine. Hakeri, koji "imaju sjedište uglavnom u Kini i s čijim je aktivnostima u potpunosti upoznata kineska vlada", navodno su ulazili na stranice agencija američke administracije, američkih kompanija i novina.

"Mogu potvrditi da smo više puta s našom zabrinutošću upoznali najviše kineske dužnosnike, uključujući i vojne, i da ćemo to i dalje činiti", rekao je u utorak glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. On nije želio komentirati pojedinosti iz izvješća Madianta, koji tvrdi da iza napada stoji "Jedinica 61398" koja pripada kineskoj vojsci i ima sjedište u Šangaju.

Mandiant tvrdi da je Jedinica 61398 ukrala stotine terabajta podataka iz najmanje 141 organizacije u svijetu od 2006. godine. Velika većina žrtva je iz SAD-a, a manji dio je iz Kanade i Velike Britanije. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter