Kina "objavila rat" zagađenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kineski premijer Li Keqiang objavio je u srijedu "rat" zagađenju, kao odgovor na rastuću zabrinutost stanovništva zbog kroničnog smoga i opetovanih problema s prehrambenom sigurnosti.

Nakon tri desetljeća ubrzane industrijalizacije i urbanizacije, drugo svjetsko gospodarstvo, u kojem 70 posto energije proizlazi još uvijek od ugljena, stalno se guši od atmosferskog zagađenja.

Degradacija okoliša "upozorenje je prirode na slijep i neučinkovit model razvoja", ocijenio je Li Keqiang u govora na otvaranju godišnje sjednice Narodnog kongresa. "Moramo odlučno objaviti rat zagađenju, kao što smo učinili sa siromaštvom!", kazao je premijer koji je dužnost preuzeo prije jedva godinu dana.

"Pedeset tisuća kotlova s ugljenom bit će ukinuto ove godine", termocentrale bit će modernizirane a "šest milijuna starih vozila rashodovano", naglasio je on.

Ministar je također kazao, ne navodeći detalje, da će zemlja odrediti plafon potrošnje energije te da će se poduzeti mjere za ograničavanje zagađenja vode, očuvanje tla i rehabilitiranje močvarnih zona, šuma i livada. "Osnovni cilj vlade je da svatko vodi sretniji život", kazao je premijer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter