Kina: Deset godina zatvora za subverziju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sud u Kini osudio je u ponedjeljak disidenta Chena Xija na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog subverzije, rekla je njegova supruga, a rijec je o jednoj od najoštrijih kazni dosudenih na temelju politickih optužbi otkad je, prije dvije godine, na zatvorsku kaznu osuden nobelovac Liu Xiabao.

Sud u jugozapadnom kineskom gradu Guiyangu Chena je proglasio krivim zbog poticanja na subverziju protiv državnih vlasti i osudio na deset godina, rekla je za Reuters njegova supruga Zhang Qunxuan.

- Sudac je rekao da je rijec o velikom zlocinu s iznimno lošim posljedicama te da je rijec o osobi koja je i prije kršila zakon. Nakon citanja presude, Chen Xi je izjavio da ce prihvatiti odluku suda te da ne namjerava ulagati žalbu, no inzistira na tomu da je nevin, rekla je.

Chen Xi (57) osuden je zbog 36 kriticki napisanih komentara o vladajucoj Komunistickoj partiji koji su objavljivani na internetskim stranicama na kineskom sa serverima izvan Kine.

Optužba u kojoj se navodi da je optuženi odgovoran i osuden zbog poticanja na subverziju cesto je korišten termin pri kažnjavanju disidenata koji su kriticki nastrojeni prema kineskoj Komunistickoj partiji.

Liu Xiaobo je iz istog razloga 25. prosinca 2009. osuden na 11 godina zatvora.


Podijeli: Facebook Twiter