Kim Jong-un pokušava popraviti odnose s Kinom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un poslao je u srijedu u Kinu visokog vojnog časnika u kontekstu pokušaja popravljanja odnosa sa svojim kineskim saveznicima, objavila je službena novinska agencija KCNA. Choe Ryong-hae, direktor politbiroa Narodne vojske Koreje, otputovao je u Kinu kao posebni izaslanik Kim Jong-una, objavila je agencija ne navodeći motiv njegova posjeta.

Choe je vjerojatno najviši sjevernokorejski dužnosnik koji odlazi u Kinu nakon Kim Jong-ila, pokojnog oca sadašnjeg prvog čovjeka režima, u kolovozu 2011., manje od šest mjeseci prije smrti. Datum odabran za put nije beznačajan. Do njega dolazi malo više od dva tjedna prije summita između američkog predsjednika Baracka Obame i njegova kineskog kolege Xija Jinpinga 7. i 8. lipnja u Kaliforniji.

"Choe je najbliskiji čovjek od povjerenja Kim Jong-una. Kim šalje svojeg najvišeg izaslanika u Kinu prije summita", rekao je Yang Moo-jin, profesor na sveučilištu za sjevernokorejske studije u Seulu. "To je njegov način prenošenja poruke Obami na temu mira na Korejskom poluotoku i nuklearnog pitanja", rekao je on. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter