Kilometarske kolone, turista kao lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Istarskom ipsilonu prema granicnim prijelazima Kaštel i Plovanija vozi se u koloni dugoj oko 16 kilometara, a tijekom dana je kolona dosegla dužinu od cak 25 kilometara, saznaje se iz HAK-a.

Povecanom broju što domacih što stranih turista u odlasku još u petak, kumovalo je i loše vrijeme koje je vec i tijekom srpnja stvaralo probleme našim hotelijerima, a ponajviše u segmentu kampinga. Direktor istarske Turisticke zajednice Denis Ivoševic smatra da su upravo loše vremenske prilike tijekom vikenda uzrokovale nesrazmjer izmedu indeksa ulaska gostiju u zemlju i njihovih ostvarenih nocenja.

- Trenutno baratamo s podacima za prvih sedam mjeseci u godini u kojima je vidljivo da je indeks dolazaka 99, dok je indeks nocenja 98. Drugim rijecima, u prvih sedam mjeseci u odnosu na prošlu godinu došlo je 99 posto turista koji su ostvarili 98 posto lanjskih nocenja. Još je veci disparitet za prvi tjedan u kolovozu, kada je indeks dolazaka bio 112, a indeks nocenja 100. Ne smijemo smesti s uma da je Istra dobrim dijelom kamping destinacija te je stoga ostvarenje planiranih nocenja uvjetovano vremenskim prilikama. Važno je napomenuti da je cak tri cetvrtka u srpnju padala kiša, što je jednom broju turista bio dovoljan razlog da otputuju prije vikenda, kazao je Ivoševic.

Što se tice projekcija za drugu polovicu kolovoza, Ivoševic tvrdi da su one dobre.

- Svi naši hotelijeri zadovoljni su što se bukinga tice i to ne samo za kolovoz, vec i za rujan. To je za sada jedini pokazatelj o planiranim dolascima u Istru koji ce biti na razini lanjske godine, no što se ostvarenih nocenja tice, odlucivat ce vrijeme. Nije došlo ni do kakve znacajne promjene u nacionalnoj strukturi gostiju koji dolaze u Istru. I dalje prednjace Nijemci, iza kojih su u jednakom omjeru Talijani, Slovenci i Austrijanci, kazao je Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter