Kiklop Nives Celzijus ne mora biti svečano uručen

Kiklopa će Nives Celzijus dobiti za knjigu 'Gola istina' (arhiva GI)
Kiklopa će Nives Celzijus dobiti za knjigu 'Gola istina' (arhiva GI)

Nakon jučerašnjeg nastavka "rata priopćenjima" u povodu (ne)dodjele knjižne nagrade Kiklop, danas su iz udruge Sa(n)jam knjige u Istri poslali priopćenje i skeniranu poštansku otpremnicu o poslanoj nagradi.

"Udruga Sa(n)jam knjige u cijelosti je provela odluku suda, točnije onaj njen dio koji se na Udrugu i odnosi. U sudskoj odluci nalaže se Sajmu da uruči nagradu, ali se, suprotno tvrdnjama iznesenim u medijima, ne opisuje način uručenja. Udruga Sa(n)jam knjige nalog suda provela je 11. rujna u 12 sati i 23 minute, dakle dva i pol dana prije roka koji joj je presudom određen.

Pulski Sajam knjiga zatražit će sudsku zaštitu zbog ponovljenog pokušaja narušavanja ugleda Sajmu iznošenjem neistinitih tvrdnji, obmanjivanjem javnosti i klevetom. Suprotno pisanju medija, nijedan član Udruge Sa(n)jam knjige nije niti će davati pojedinačne izjave o ovom slučaju, sve do odluke Vrhovnog suda. Predsjednica Udruge i direktorica Sajma nije dala izjavu u kojoj komentira ovaj slučaj, kao ni odluku suda. I to je ponovljena izmišljotina, koju po drugi put demantiramo", ističe se u priopćenju.

Iz sudske presude koju smo dobili na uvid, odnosno iz njezinog trećeg stavka vidljivo je da se ne specificira način dodjele ove nagrade.

"Naloženo je 1. tuženiku Udruzi Sa(n)jam knjige u Istri iz Pule da tužiteljima uruči nagradu, i to skulpturu Kiklop rad akademskog slikara i kipara Josipa Diminića i diplomu koja potvrđuje dobitnika nagrade za određenu kategoriju, i to ravnopravno autoru i nakladniku nagrađene knjige 'Gola istina'", navedeno je u presudi.

Nedugo nakon izdavanja ovog priopćenja, novim priopćenjem oglasila se i Sofia Bjedov iz zagrebačke izdavačke kuće Premier Media, u kojem tvrdi da "se svjesno opet objavljuju laži i manipulacije".

"S gospođom Magdalenom Vodopijom i njezinim glasnogovornicima nemamo uopće namjeru više polemizirati. Sasvim je jasno da ukoliko do ponoći, 17. rujna 2013. Sajam knjiga ne postupi sukladno pravomoćnoj presudi, naš će pulski odvjetnik Srđan Simić pokrenuti ovrhu nad Sajmom i svim odgovornim osobama, a također podnijeti i kaznene prijave protiv odgovornih zbog nepoštivanja pravomoćne presude", navode iz Premier Medie. (V. BEGIĆ, GI)


Podijeli: Facebook Twiter