Kiklop: Dvije nagrade za prozno djelo godine


Svečana dodjela knjižne nagrade Kiklop održana je danas, posljednjeg dana 19. sajma knjige u Istri, u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u Puli. U režiji Mauricija Ferlina, cijela je ceremonija dodjele bila poput velikog doručka s autorom, čiji je voditelj bio Vojo Šiljak.

Nagrada Kiklop 2013. godine dodijeljena je u 12 kategorija. Prema glasovanju stručnoga glasačkog tijela, nagradu za jedanaest kategorija dobilo je dvanaest dobitnika (u kategoriji prozno djelo godine, zbog jednakog broj glasova, nagradu dijele dva dobitnika), dok dobitnika Kiklopa 2013. za životno djelo dodjeljuje utemeljitelj nagrade, Udruga Sa(n)jam knjige u Istri na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa.

U kategoriji urednik/ca godine ovogodišnji je laureat Gordana Farkaš Sfeci (Naklada OceanMore). Čak dva pobjednika ima kategorija prozno djelo godine, gdje su najuspješniji bili Daša Drndić "Belladonna" (Fraktura, Zaprešić) i Roman Simić Bodrožić "Nahrani me",(Profil Knjiga, Zagreb).

Antonio Barišić sa "Srest ćemo se opet" (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb) najbolji je ovogodišnji debitant, dok je Arsenu Dediću pripala nagrada za najbolju pjesničku knjigu godine "Kapi za oči" (Profil Knjiga).

Irena Lukšić dobitnica je Kiklopa za knjigu eseja godine "Gradovi, sela, dvorci: vodič za literarne putnike", (Hrvatsko filološko društvo, Disput, Zagreb), a za publicističku i znanstveno-popularnu knjigu godine Kiklop je pripao Tvrtku Jakovini "Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća" (Fraktura, Zaprešić).

Najbolja znanstvena knjiga godine je ona Krešimira Bagića "Rječnik stilskih figura" (Školska knjiga, Zagreb), a statuu za najbolju slikovnicu dobila je Pika Vončina (tekst i ilustracije) s "Emilijina vrlo neobična pustolovina" (Mala zvona, Zagreb)

Zdenko Bašić s knjigom "Mjesečeve sjene: o vješticama i pričama noćnih sati sjeverozapadnog dijela Medvednice i samoborskog kraja" (Planetopija, Zagreb) nagrađen je u kategoriji najboljeg djela godine za djecu i mladež, dok je Alice Munro s "Previše sreće" (Naklada OceanMore, Zagreb) nagrađena za najbolju inozemnu knjigu godine.

Prijevod godine je onaj Trude Stamać za knjigu Ingeborg Bachmann i Paul Celan: "Vrijeme srca: dopisivanje, uz pisma što su ih razmijenili Paul Celan i Max Frisch te Ingeborg Bachmann i Gisele Celan-Lestrange" (Naklada OceanMore).

Već od ranije bila je poznata nagrada za životno djelo, koja je pripala akademiku Milivoju Solaru.

Kiklopi 2013. dodijeljeni su za postignuća u knjižnoj produkciji nakladnika iz Republike Hrvatske u razdoblju od 1. rujna 2012. do 30. rujna 2013. godine namijenjenih prvenstveno knjižarskoj prodaji.

Autorica statue Kiklop pulska je keramičarka i skulptorica Marina Orlić. Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop čine: Bruno Kragić, predsjednik, Nives Tomašević, potpredsjednica i članovi: Branko Čegec, Diana Matulić, Nataša Medved, Irena Miličić i Dragana Vujatović. (V. BEGIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter