Kiklop bez hita godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Prema ranijem pravilniku nagrade Kiklop pri definiranju uvjeta dodjele nagrade u kategoriji hit godine bilo je odredeno da ce se ona dodjeljivati prema rezultatima istraživanja podataka o prodaji i citanosti knjiga. Za razliku od podataka o prodaji knjiga podatke o citanosti teško je realno prikupiti i definirati, što je i ranije predstavljalo problem kada je rijec o hitu godine. S obzirom na to da jedino u ovoj kategoriji nagrada nije dodjeljivana odlukom strucnog glasackog tijela, skupština udruge Sa(n)jam knjige u Istri je odluku donijela s namjerom da se ubuduce izbjegne stvaranje mogucih nepotrebnih skandala poput prošlogodišnjeg", kazao je novi dopredsjednik upravnog odbora knjižne nagrade Kiklop, Seid Serdarevic, na današnjoj konferenciji za novinare 15. sajma knjige u Istri (4. - 13. prosinca) u hotelu Histria.

Na upit je li Kiklop u kategoriji hita godine ukinut zbog lanjskog skandala oko knjige Nives Celzijus "Gola istina" i ovogodišnjeg moguceg pobjednika, knjige razgovora Dane Ujevic s velecasnim Zlatkom Sudcem, direktorica sajma Magdalena Vodopija odgovara negativno: "Odluku o ukidanju ove kategorije donijela je skupština udruge još u veljaci prošle godine, a upravni odbor knjižne nagrade Kiklop ju je jednoglasno podržao. Skandal s Nives Celzijus je bio zasigurno jedan od oslonaca za promjene u pravilniku, ali tu smo kategoriju, baš zbog nemogucnosti prikupljanja tocnih podataka o citanosti knjige, željeli ukloniti vec od druge dodjele Kiklopa", pojasnila je Vodopija.

Novi upravni odbor nagrade, osim dopredsjednika Serdarevica, cine predsjednik Bruno Kragic te clanovi Miroslava Vucic, Zoran Simic, Mišo Nejašmic, Kruno Lokotar i Olivera Pleic. "Od ove godine Kiklop ce se dodjeljivati u 14 kategorija, no ne radi se samo o povecanju broja kategorija, vec su neke ukinute, a uvedeno je pet novih", kazao je Serdarevic. Novost je i da ce dodjela Kiklopa ove godine biti prvi put otvorena za javnost. "Moguce je da je ovo posljednja godina Kiklopa na pulskom sajmu. Kiklop je, naime, svojom snagom prerastao granice sajma, a plan je da se on fizicki odvoji od sajma te da se održi kao zasebna manifestacija u veljaci, takoder u Puli", kazala je Vodopija.


Podijeli: Facebook Twiter