Znali ste da je kikiriki povrce koje pripada porodici mahunarki? U sebi krije i obilje vitamina E, folne kiseline niacina, mangana i proteina.
Ova mahunarka je takoder bogata resveratrolom, antioksidansom koji se nalazi u groždu, a doprinosi smanjivanju rizika za bolesti srca. Kikiriki je iznimno koristan za snižavanje lošeg kolesterola (LDL) u organizmu jer je obiluje mononezasicenim masnim kiselinama poznatima kao "dobre masti".
Sadrži i vlakna, iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva tj. probavu. Ukoliko želite smanjiti vlastit rizik od raka debelog crijeva kao i stvaranja žucnih kamenaca, predlažemo da poznatu mahunarku uvedete u redovitu prehranu.
Kalcij i vitamin D skriveni u kikirikiju doprinose zdravlju kostiju i zuba. Na taj se nacin dugorocno sprjecava rizik od osteoporoze tijekom kasnijih godina života.
Dakako, ako ste alergicne na kikiriki, njegova konzumacija je strogo zabranjena!