Kikiriki održava meso svježim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstveni dokaz da grickanje kikirikija ili jedenje maslaca od kikirikija najmanje pet puta tjedno može prepoloviti rizik od srcanoga udara, davno je usvojen. A osim što kikiriki ima niz ljekovitih svojstava, ustanovljeno je da je prirodni konzervans.

Španjolski osvajaci su u 15. stoljecu prenijeli kikiriki u Europu i dalje po svijetu, a zanimljivo je da je ova biljka stigla u Sjevernu Ameriku tek u 18. stoljecu, i to iz Afrike. Kikiriki je bogat proteinima, sadrži znacajne kolicine željeza, cinka, magnezija i vitamina D.

Prije godinu dana znanstvenici s Harvarda dokazali su da kikiriki snižava kolesterol, sprjecava upale, poboljšava stanje krvnih stanica oko srca i smanjuje rizik od srcanog udara.

Znanstvenici sa sveucilišta Sjeverna Karolina tvrde da je ekstrakt ovojnice kikirikija bogat antioksidansima koji cuvaju boju crvenog mesa te usporavaju njegovo kvarenje.

Ekstrakt kikirikija pokazao je djelotvornost sintetickih konzervansa koji se rabe u mesnoj industriji. Dodavanjem u svježu govedinu održana je željena razina boje mesa, onemogucem je razvoj neugodnih aroma te inhibirana oksidacija lipida i mioglobina tijekom kuhanja, prenose Vitamini.hr.


Podijeli: Facebook Twiter