Kijev: Večeras na Majdanu objava nove vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nove prozapadne ukrajinske vlasti večeras bi na Trgu neovisnosti u Kijevu trebale predstaviti sastav nove vlade i obznaniti koje će napore poduzeti kako bi stabilizirale zemlju, kojoj prijete bankrot i separatističke težnje.

Vijeće Majdana, koje okuplja oporbene čelnike, predstavnike civilnog društva, ali i radikalne skupine, najavilo je da će u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu na Trgu predstaviti sastav nove vlade.

Najizgledniji kandidat za premijera je vođa stranke Domovina i jedan od lidera proeuropskih prosvjeda Arsenij Jacenjuk. Drugo ime koje se spominje je ono oporbenog političara i oligarha Petra Porošenka, ukrajinskog ministra vanjskih poslova u premijerskom mandatu Julije Timošenko, koja je prije nekoliko dana najavila da se neće kandidirati za premijerku prijelazne vlade.

Drugi vođa oporbenih prosvjeda Vitalij Kličko u utorak je objavio da je njegova namjera kandidirati se na predsjedičkim izborima 25. svibnja. 

U Kijevu je u međuvremenu objavljeno da su raspuštene interventne policijske postrojbe Berkut, posebno omražene među stanovništvom, te da je ukrajinski privremeni predsjednik Oleksander Turčinov preuzeo dužnost glavnog zapovjednika oružanih snaga.

Nove ukrajinske vlasti moraju djelovati iznimno brzo je zemlji prijeti bankrot, a rastu i separatističke namjere na istoku.

Zamjenik ruskog ministra financija Sergej Storčak kazao je u srijedu da još nisu počeli nikakvi višestrani razgovori o paketu pomoći za Ukrajinu. "Multilateralni razgovori... To su zasad puste želje. Nedvojbeno je da se to pitanje mora riješiti brzo, hitno, ali još nema nikakvih međunarodnih razgovora na visokoj razini", rekao je Storčak.

Ukrajinska hrivnja u srijedu je opet potonula na rekordno nisku razinu, a državne dolarske obveznice također su izgubile vrijednost jer zemlji gubi svoje devizne rezerve.

MMF je u utorak priopćio da će najvjerojatnije u Kijev poslati tim za tehničku potporu kako bi pomogao Ukrajincima, a EU dodala da će raditi s MMF-om na ublažavanju krize koju privremeni predsjednik Turčinov naziva zastrašujućom.

Situacija na poluotoku Krimu, gdje su etnički Rusi u većini, i dalje je napeta. U ponedjeljak se opet pred gradskom vijećnicom u Sevastopolju, bazi ruske crnomorske flote, okupilo nekoliko stotina proruskih prosvjednika.

Poglavar ukrajinskih grkokatolika, nadbiskup Sviatoslav Ševčuk rekao je u srijedu da postoji bojazan "građanskog rata" i podjele Ukrajine. "Taj rizik dolazi izvana, jer kad ne možete pojesti cijeli kolač, pojedete dio kolača", rekao je Ševčuk u očitoj aluziji na Rusiju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter