Kijev: U sukobima ranjeno 30 ukrajinskih vojnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak ukrajinskih vojnika ranjeno je u utorak ujutro u sukobima s proruskim separatistima blizu istočne ukrajinske granice s Rusijom, izvijestila je pogranična služba.

U separatističkom granatiranju položaja vojnih snaga u području mjesta Aleksejevsko ranjeno je tridesetak ukrajinskih vojnika, među kojima je 11 graničara.

Separatisti tvrde da vladine snage od početka tjedna granatiraju njihove položaje u blizini Slavjanska.

Predsjednik Petro Porošenko vladinim je snagama naredio da ponovno preuzmu kontrolu nad područjem istočnih granica koje je trenutačno pod kontrolom pobunjenika, nakon što su Kijev i SAD optužili Rusiju da preko granice šalje oružje, što službena Moskva opovrgava.

Ukrajinski je predsjednik u ponedjeljak rekao da je od početka vojnih akcija protiv separatista u svibnju u sukobima ubijeno 125 pripadnika ukrajinskih snaga sigurnosti, među kojima je 96 pripadnika oružanih snaga i 22 pripadnika policije.

On je također pozvao na primirje na istoku zemlje, u kraju u kojem traje ustanak proruskih separatista i najavio da bi trebalo postići dogovor o mirovnom planu. U priopćenju šefovima sigurnosnih službi Porošenko je napisao kako je izdao zapovijed da ovaj tjedan vrate nadzor nad ukrajinsko-ruskom granicom dodavši kako, kada granica bude pod kontrolom, treba poštovati prekid vatre i pripremiti mirovni plan.

Separatisti su se protiv središnje vlasti u Kijevu pobunili u travnju, pošto su prethodni prosvjedi u Kijevu svrgnuli proruskoga predsjednika Viktora Janukoviča, a Rusija zatim anektirala poluotok Krim. Odonda traju borbe u kojima je poginulo više desetaka pobunjenika, civila i vojnika. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter