Kijev trenutno protiv pregovora s pobunjenicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinske snage pripremaju u utorak blokadu uporišta pobunjenika u Donjecku i Lugansku s ciljem njihove predaje, dok je Kijev nanovo dobio verbalnu potporu Washingtona za razliku od iznijansiranog stajališta Europljana.

Ukrajinska vlada neće pregovarati s pobunjenicima dok ne polože oružje, kazao je ministar obrane Valerij Geletej, čija je izjava u utorak objavljena na web stranici njegova ministarstva.

Separatistički dužnosnici u Donjecku nisu za sada reagirali na tu izjavu, ali je na ranije snimljenoj video-snimci bivši samoproglašeni "narodni guverner" Pavel Gubarev pozvao sve dobrovoljce na oružje. "Sada nam treba pomoć svih stanovnika grada", rekao je on, "potrebno nam je da aktivisti uzmu oružje i podignu se u obranu obitelji i rodne zemlje".

Za Kijev "neće biti jednostranog prekida vatre", poput onog koji je istekao 30. lipnja, kada je riječ o ukrajinskim snagama angažiranim u "antiterorističkoj operaciji" na istoku zemlje, kazao je ministar obrane. "Ukrajinski predsjednik je jasno rekao: svako pregovaranje, kakvo god bilo, bit će moguće tek kad borci konačno polože oružje", rekao je on, odbacujući implicitno europske pozive na povratak bezuvjetnom prekidu vatre.

Šef njemačke diplomacije Franck-Walter Steinmeier pozvao je u ponedjeljak Kijev na dijalog sa separatistima oko prekida vatre, dok je glasnogovornica vlade u Berlinu istakla da "brzi bilateralni i bezuvjetni prekid vatre ostaje ključan".

No, u očima Kijeva, bezuvjetni prekid vatre, dok pobunjenici kontroliraju dio granice s Rusijom, samo bi ih ojačao. Američki predsjednik Barack Obama i francuski Francois Hollande, koji su vodili telefonski razgovor u ponedjeljak, koristili su nešto drukčiji jezik, pozivajući ruskog kolegu Vladimira Putina da "izvrši pritisak na proruske separatiste kako bi prihvatili dijalog s ukrajinskim vlastima", objavio je ured francuskog predsjednika.

Talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini, koja se nalazi u utorak u posjetu Kijevu, izrazila je potporu mirovnom planu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, što je po njezinoj ocjeni "jedini put" za izlazak iz krize. Mogherini je kazala da će u Moskvu odnijeti istu poruku o nužnosti "korištenja političkih mehanizama u rješavanju tog problema".

U Donjecku je u utorak stanje mirno. Pucnjava se odvijala u Lugansku, drugom velikom gradu na istoku pod kontrolom pobunjenika. Taksi minibus ondje je pogođen granatom rano ujutro, pri čemu su poginule dvije osobe a četiri su ranjene, objavile su lokalne vlasti. Nije naveden izvor pucnjave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter