Kijev traži od svijeta nepriznavanje Krima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u utorak međunarodnu zajednicu da ne prizna "Republiku Krim", koju su u ponedjeljak proglasile separatističke vlasti, kao ni bilo kakav sporazum koja bi ova mogla sklopiti.

"S obzirom na činjenicu da je nezavisnost Krima proglasio nezakoniti organ po isteku protuustavnog referenduma, ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine upućuje svim članovima međunarodne zajednice svesrdni zahtjev da se suzdrže od priznavanja 'Republike Krim' na međunarodnom planu", piše u priopćenju na diplomatskoj internet stranici Kijeva.

Međunarodno pravo zabranjuje državama da priznaju "pseudodržave" ili "svaku situaciju, sporazum ili savez" posljedičan njihovom osnivanju, "ako ono proizlazi iz ilegalnog pribjegavanja sili", objavljuje ministarstvo aludirajući na ugovor o pripojenju Rusiji.

Ministarstvo optužuje Rusiju da je koristila "silu i prijetnju pribjegavanju sili" kao podršku proglašavanju nezavisnosti Krima.

"S obzirom na status Rusije kao nuklearne sile, taj postupak "poprima posebno opasan karakter za teritorijalni integritet Ukrajine, kao i za mir i međunarodnu sigurnost u cjelini", dodaje se u priopćenju.

Putin službeno izvijestio parlament o zahtjevu Krima

Ruski predsjednik Vladimir Putin izvijestio je službeno parlament i rusku vladu o zahtjevu Krima da bude dio Rusije, što je prvi zakonodavni korak potreban za integraciju poluotoka u Rusku Federaciju, objavio je u utorak Kremlj.

Putin je izvijestio oba doma parlamenta, Dumu i Vijeće federacije, kao i rusku vladu, u skladu s ruskim Ustavom, objavio je Kremlj.

U ponedjeljak navečer ruski predsjednik je potpisao ukaz kojim priznaje nezavisnost ukrajinskog poluotoka Krima, izazivajući tako zapadne zemlje koje ne priznaju rezultate referenduma od nedjelje - pripajanje poluotoka Rusiji.

Putin bi danas o Krimu trebao govoriti pred oba doma ruskog parlamenta, pred čelnicima ruskih regija i predstavnicima civilnog društva, javlja Kremlj. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter