Kijev traži od Interpola uhidbeni nalog za Janukoviča

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinske vlasti su zatražile od Interpola da izda međunarodni uhidbeni nalog za svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča zbog "zloporabe vlasti i ubojstva", priopćila je u petak ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Lyonu.

Ukrajinske vlasti žele da se izda takozvana crvena potjernica. To je zahtjev za uhićenje radi izručenja koji se izdaje na traženje zemlje članice Interpola a objavljuje se u 190 zemalja članica.

Zahtjev koji je Interpol primio u srijedu trenutačno proučava njegov ured za pravne poslove koji treba utvrditi je li on u skladu sa zadaćama i propisima te međunarodne policijske organizacije.

Washington traži od Moskve da pusti promatrače na Krim

Sjedinjene Države su u četvrtak zatražile od Moskve da omogući dolazak međunarodnih promatrača na Krim i osudile su referendum o pripojenju Rusiji koji se treba održati na Krimu, nakon još jednog neuspješnog zasjedanja UN-ova Vijeća sigurnosti.

"Rusija mora iskoristiti svoj ugled kako bi osigurala slobodan ulazak i zajamčila sigurnost" promatrača, rekla je novinarima američka veleposlanica Samantha Power nakon dvosatna zasjedanja iza zatvorenih vrata.

Četrdeset promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) moralo se u četvrtak vratiti pošto su ih naoružane osobe spriječile da uđu na Krim koji od 28. veljače kontroliraju ruske snage.

Power je opetovala da referendum koji 16. ožujka žele organizirati područne vlasti na Krimu Washington smatra "nezakonitim po ukrajinskom ustavu" i da "neće priznati ishod" tog glasovanja.

Birači na Krimu, poluotoku s dva milijuna stanovnika, većinom govornika ruskog jezika, birali bi na referendumu između pripojenja Rusiji i proširene autonomije. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter