Kijev traži 20 mlrd eura, EU odbija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija je odbacila u srijedu zahtjev Ukrajine za pomoć od 20 miljardi eura za potpisivanje sporazuma o pridruživanju i odbila ideju "natječaja".

"Ti sporazumi su dobri za napredak Ukrajine. Nećemo se poigravati s brojkama. Napredak Ukrajine ne može biti predmetom natječaja", rekao je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly na konferenciji za novinare.

Nešto ranije je ukrajinski premijer Mikola Azarov izjavio da njegova zemlja treba 20 milijardi dolara europske pomoći za potpisivanje sporazuma o pridruživanju s EU. Nakon neovisnosti Ukrajine prije više od 20 godina, EU podržava poduzete reforme, a njezina pomoć ukupno iznosi oko 3,3 milijarde eura.

Ukrajina, koja se nalazi u velikim gospodarskim i financijskim poteškoćama, odustala je krajem studenoga, pod pritiskom Rusije, od potpisivanja sporazuma o pridruživanju s EU-om i objasnila to gospodarskim gubicima koje bi pretrpila radi krize s Moskvom. Zbog takve odluke ukrajinske vlade uslijedio je najveći val prosvjeda u toj bivšoj sovjetskoj republici od Narančaste revolucije 2004.

Nakon tog odbijanja EU ponavlja da taj sporazum "ostaje na stolu" i da je spremna razgovarati o njegovom pokretanju, ali ni u kojem slučaju o ponovnom otvaranju pregovora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter