Kijev: Prosvjednici zauzeli ministarstvo pravosuđa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više desetaka prosvjednika zauzelo je u nedjelju navečer zgradu ministarstva pravosuđa u središtu Kijeva, a na jugoistoku zemlje policija je u nedjelju rastjerala više tisuća prosvjednika koji su htjeli zauzeti zgradu uprave u Zaporožju, izvijestio je novinar agencije France Presse.

Nitko od predstavnika redarstvenih snaga nije čuvao zgradu ministarstva pravosuđa, nekoliko desetaka metara od mjesta u ukrajinskoj prijestolnici na kojemu su se utaborili prosvjednici. Potonji su odmah počeli dizati barikade oko zgrade služeći se kontejnerima za smeće.

Jedan maskirani prosvjednik koji je htio ostati anoniman rekao je da su ondje zatekli tek tri čuvara koja nisu pružala otpor. Rekao je da je ministarstvo pravosuđa u rukama prosvjednika i upozorio da njegovi zaposlenici u ponedjeljak neće moći raditi.

Stanje u pokrajinama bilo je u nedjelju napeto pošto su prosvjednici, nezadovoljni odbijanjem vlasti da prihvati njihove zahtjeve, pokušali zauzeti javne zgrade, što je ponegdje bilo praćeno sukobima sa specijalnom policijom.

Ukrajinska policija je u nedjelju rastjerala više tisuća prosvjednika koji su htjeli zauzeti zgradu uprave pokrajine Zaporožje, na jugoistoku Ukrajine, prenose lokalna glasila.

Novinari su izvijestili s mjesta događaja o ozlijeđenima budući da se policija koristila palicama i zaglušujućim bombama.

Gotovo 600 pripadnika specijalnih snaga interveniralo je protiv 3.000 prosvjednika koji su pokušali ući u zgradu uprave, dodaje isti izvor. Vodi se istraga, a prosvjednici mogu dobiti kaznu do šest godina zatvora.

Prosvjedi su održani u gotovo svim većim regionalnim središtima.

Ukrajinski parlament je za utorak sazvao izvanrednu sjednicu, zbog čega su stranke izložene pritisku da se do tada moraju dogovoriti.

Istog dana treba se održati summit EU-Rusija koju Europljani optužuju da je iskoristila svoj utjecaj ne bi li nagovorila Ukrajinu da odustane od potpisivanja ugovora o pridruživanju EU-u. Catherine Ashton, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku, treba u četvrtak i u petak boraviti u Kijevu.

Ministrica pravosuđa prijeti izvanrednim stanjem

Ukrajinska ministrica pravosuđa Olena Lukaš zaprijetila je u ponedjeljak prosvjednicima koji su zauzeli njezino ministarstvo u središtu Kijeva da će zatražiti uvođenje izvanrednog stanja.

Lukaš, koja sudjeluje u pregovorima između oporbe i predsjednika Viktora Janukoviča, rekla je za ukrajinsku televiziju da će zatražiti da se pregovori prekinu ako prosvjednici ne oslobode zgradu.

- Bit ću prisiljena zatražiti od ukrajinskog predsjednika da zaustavi pregovore ako se zgrada na oslobodi i ako se ne pokuša pregovorima doći do mirnog rješenja sukoba, rekla je.

Također je kazala da će zatražiti od ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost da razmotri uvođenje izvanrednog stanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter