Kijev pristaje na medunarodnog promatraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinske vlasti pristaju na slanje medunarodno priznate osobe koja ce pratiti drugostupanjsko sudenje oporbenoj celnici Juliji Timošenko, izvijestio je u srijedu predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz netom prije pocetka europskog summita u Bruxellesu.

Schulz je dodao da je primio pismo ukrajinskog premijera Mikole Azarova u kojem on prihvaca taj zahtjev, kao i mogucnost pojacanja medicinskog tima bivše premijerke koja se lijeci u Harkivu.

Schulz je na konferenciji za novinare s poljskim premijerom Donaldom Tuskom dodao da je poceo konzultacije radi izbora te osobe.

Optužbe za loše postupanje prema Timošenko trenutno narušavaju veze Kijeva i EU-a, nekoliko dana prije pocetka Eura 2012. koji se treba održati od 8. lipnja do 1. srpnja i koji Ukrajina organizira zajedno s Poljskom.

Europska komisija je najavila da kani bojkotirati utakmice u Ukrajini, a i više europskih celnika reklo je da razmišlja o tome.

Tusk je kazao da se nada da ce ovi ustupci ukrajinskih vlasti pridonijeti smirivanju duhova i sprijeciti politicki bojkot sportskog dogadaja.


Podijeli: Facebook Twiter