Kijev: Policija rastjerala proeuropske prosvjednike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koristeći se palicama i suzavcem ukrajinska je specijalna policija u subotu ujutro razjurila stotine proeuropskih prosvjednika koji su se nalazili na glavnom trgu u središtu Kijeva nakon velikih prosvjeda održanih u petak, potvrdili su očevici.

Policija je odlučila raščistiti Trg neovisnosti od prosvjednika koji su se još nalazili na trgu nakon velikih prosvjeda protiv odluke predsjednika Viktora Janukoviča da ne potpiše ključni sporazum s Europskom unijom.

Očevici su naveli da je policija prvo ispalila granate sa suzavcem na okupljene, a zatim ih je rastjerala s trga, progoneći neke od prosvjednika u obližnje ulice. Novinska agencija Interfax objavila je da je policija odlučila rastjerati prosvjednike s Trga neovisnosti "nakon niza incidenata".

Čelnici ukrajinske oporbe u petak navečer su pred desetak tisuća prosvjednika u Kijevu zatražili ostavku predsjednika Janukoviča, kojeg optužuju da je izdao zemlju odbivši u petak ugovor o pridruživanju s EU-om.

Janukovič je na summitu EU-a i Istočnog partnerstva u Vilniusu, pozivajući se na gospodarske razloge i na pritiske iz Rusije, potvrdio da su ukrajinske vlasti načinila zaokret i prošlog tjedna obustavile zadnje pripreme za potpisivanje ugovora o pridruživanju i o slobodnoj trgovini s EU-om i okrenule se Moskvi.

Deseci ozlijeđenih prosvjednika

Brojni su prosvjednici ozlijeđeni i uhićeni u subotu ujutro kada ih je ukrajinska specijalna policija palicama i suzavcem rastjerivala u središtu Kijeva, izvijestili su mediji i jedan parlamentarni zastupnik.

- Prosvjedi su ugušeni grubom silom, deseci ljudi su ozlijeđeni, a deseci su uhićeni, napisao je na Twitteru zastupnik Andrej Ševčenko.

Po riječima tog oporbenog zastupnika, akcija specijalne policije protiv prosvjednika koji su bili na Trgu neovisnosti, u središtu prijestolnice, počela je rano ujutro.

Mrežna stranica Ukrajinske pravde, lista bliskog oporbi, piše da je u vrijeme policijske akcije na trgu bilo oko tisuću ljudi.

Stranica je objavila fotografije i videosnimke na kojima se vide prosvjednici obliveni krvlju.

Po riječima zastupnika, policija je u cijelosti preuzela nadzor nad trgom, simbolom Narančaste revolucije iz 2004. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter