Kijev optužio separatiste za kršenje prekida vatre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska vojska optužila je u nedjelju proruske separatiste da su prekršili mjesec dana star prekid vatre i ubili dvojicu vojnika, a šestoricu ranili u nekoliko napada na istoku zemlje, između ostalog na zračnu luku u Donecku.

Dvojica vojnika ubijena su u zadnja 24 sata, a šest je ranjeno, rekao je vojni glasnogovornik Volodimir Polijovi na konferenciji za novinare održanoj u Kijevu.

"Teroristi krše prekid vatre", rekao je o prekidu vatre sklopljenom 5. rujna.

U Donecku, uporištu pobunjenika, jedan od njihovih zapovjednika rekao je da su tri njegova borca ubijena, a 32 ranjena u zadnja 24 sata, uglavnom u borbama oko zračne luke.

Kazao je nadalje da su i tri civila ubijena u zadnja 24 sata i optužio ukrajinske snage da bombardiraju okolicu grada s položaja oko zračne luke.

Zračna luku Doneck jedina je enklava koju ukrajinska vojska nadzire od svibnja u gradu koji je potpuno u rukama separatista.

Proruski zapovjednik rekao je za Reuters da žele zauzeti zračnu luku kako bi spriječili ukrajinsku vojsku da bombardira stambene četvrti.

Ukrajinska vojska odbacuje optužbe da puca po civilnim ciljevia.

Prekid vatre, što su ga separatisti i predstavnici Kijeva dogovorili u Minsku, posljednjih je dana ozbiljno narušen. U ponedjeljak je ubijeno sedam ukrajinskih vojnika vatrom iz pobunjeničkog tenka. U srijedu je deset osoba ubijeno kada je minobacački projektil pogodio školsko igralište. U četvrtak je djelatnik švicarskog Crvenog križa ubijen eksplozijom granate blizu ureda te međunarodne organizacije u Donecku, a dvije se strane međusobno optužuju za njegovu smrt.

 

(Hina) xrt yilov

 


Podijeli: Facebook Twiter