Kijev neće vojno intervenirati na Krimu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska vojska neće intervenirati kako bi spriječila pripajanje Krima Rusiji jer je odlučila zaštititi svoju istočnu granicu, izjavio je u utorak privremeni predsjednik Oleksander Turčinov.

Riječi ukrajinskog šefa države potvrđuju da se gubitak tog ukrajinskog separatističkog poluotoka čini sve neizbježniji, prenosi agencija AFP. Tim više što su se četiri dana prije referenduma o pripojenju Krima Rusiji, koji u nedjelju organiziraju separatističke vlasti, kontakti između Washingtona i Moskve pretvorili u dijalog gluhih.

"Ne možemo se angažirati u vojnoj operaciji na Krimu, time bi ogolili istočnu granicu i Ukrajina ne bi bila zaštićena, ruski vojnici računaju s tim", izjavio je Turčinov.

Referendum na Krimu je "farsa" odlučena u "uredima Kremlja", ocijenio je on, i "ruski vojnici" popunit će "zapisnike lažnim brojkama".

Turčinov, koji bi trebao ostati na čelu ukrajinske države i oružanih snaga do predsjedničkih izbora predviđenih za 25. svibnja, govorio je po završetku sastanka Vijeća nacionalne sigurnosti i obrane u Kijevu.

Premijer Jacenjuk otputovao je za Washington gdje se u srijedu treba susresti s predsjednikom Barackom Obamom i dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter