Kijev: Krajnji desničar ranio tri osobe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U pucnjavi koju je izazvao pripadnik ukrajinske radikalne nacionalističke skupine Desni sektor tri su osobe ranjene u ponedjeljak navečer u središtu Kijeva, a tim su incidentom dodatno pojačane napetosti između policije i tog pokreta koji podržava potpunu političku neovisnost Ukrajine i njezino približavanje EU-u.

Kako se čini, pucnjava nije imala političku pozadinu. Nakon pucnjave, počinitelj se zajedno s drugim pripadnicima radikalnog pokreta zabarikadirao u hotelu, ali se predao policiji nakon višesatne opsade. Incident se dogodio ispred restorana Mafia, nedaleko od trga Mejdana na kojemu su se održavali višemjesečni prosvjedi protiv smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča, a napadač se zabarikadirao u obližnjem hotelu.

Mejdan je još uvijek ograđena barikadama i pod nadzorom snaga za samozaštitu koje pripadaju toj paravojnoj skupini. Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je da su hotel opkolile policijske postrojbe te da su pripadnici Desnog sektora napustili zgradu bez oružja. "Po očevicima, izvjesni Orest iz Desnog sektora otvorio je vatru. Tri su osobe ranjene, dvije teško", kazao je ministar. "Među ranjenima su dva borca snaga za samozaštitu s Majdana i zamjenik predsjednika uprave grada Kijeva Bogdan Dubas", dodao je on. Istaknuo je potom da je počinitelj, 33-godišnjak, bio pijan u trenutku pucnjave. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter