Kibernetički napad na turske internetske servere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski internetski serveri doživljavaju od ponedjeljka veliki kibernetički napad koji je znatno usporio bankarske usluge, rečeno je u petak iz izvora bliskog turskoj vladi.

Nevladina organizacija Nic.tr, zadužena za upravljanje adresama internet stranica koje koriste ime domene ".tr", a uključuje ministarstva, vojsku, banke i brojne komercijalne stranice, priopćila je na svojoj internet stranici da ofenziva proizlazi iz "organiziranih izvora" izvan Turske.

Ministar prometa i komunikacija Binali Yildirim kojega citiraju novine, spomenuo je "zabrinjavajuću" situaciju i zatražio da se pojačaju mjere sigurnosti koje su se, po njemu, pokazale "nedovoljnima".

Neki turski mediji misle da bi napad mogao dolaziti iz Rusije, s obzirom da Moskva i Ankara prolaze kroz tešku diplomatsku krizu otkad je ruski bombarder srušio turski zrakoplov na sirijskoj granici 24. studenoga.

Po turskom tisku, skupina za informatičko piratstvo Anonymous  pokrenula je rat protiv Turske i najavila da će nastaviti izvoditi napade na informatičke sustave zbog "turske podrške skupini Islamska država". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter