KIA rio - obiteljski automobil

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

KMAG (KIA Motors Adriatic Group) prošlog je tjedna za hrvatske novinare u Zagrebu organizirao premijeru najnovije generacije ria, modela koji se krece samim vrhom B klase te kao takav može predstavljati i sasvim dostatni obiteljski automobil.

Dimenzije, d/š/v su mu 4045/1720/1455 mm uz meduosovinski razmak od 2570 mm, su mu poprilicne a i s 288 litara prtljažnog prostora može se natjecati s najizdašnijma. K tome, rio je iznimno lijepo dizajniran, kako izvana, tako i iznutra a materijali koje koristi u samom su vrhu klase. Sve u svemu jedna od nezaobilaznih tocki kada je odabir automobila "za cijelu obitelj" u pitanju.

Cijene, sasvim sigurno buduceg velikog KIA-inog prodajnog hita, startaju s 84.990 kuna i to u verziji s 1,2-litarskim benzinskim motorom snage 85 KS te paketu opreme "active". Da je motor izdašan uvjerili smo se još na europskoj premijeri u Portugalu, a isto smo tako dobili i potvrdu da je štedljiv. Prosjecna mu je potrošnja 5 litara, a emisija CO2 samo 114 g/km.



Da ne bi bilo zabune, iako bazna, oprema je sasvim bogata. Primjerice, ukljucuje uz ESC, TCS, ABS cak i HAC, odnosno sustav za pomoc pri kretanju uzbrdo - bez "rucne", sustav drži nekoliko sekundi, taman koliko je potrebno da se premjesti nogu s kocnice na gas. Sasvim je sigurno da BAS obožavaju mladi vozaci, tim više žive li u gradovima konfiguracije kakvu ima Rijeka. Tu su i rucni klima uredaj, radio, CD, MP3, RDS audio sustav, daljinsko središnje zakljucavanje, klupa složiva i djeljiva u omjeru 60:40 te još mnogo toga.

S istim motorom idu i paketi opreme "fun", "urban" i "style" što donose još obilje opreme i luksuznih detalja, a cijena raste do 99.990 kuna. Snažniji benzinac, 1,4 sa 109 KS ide od 97.990 kuna, dok ce ljubitelji dizela moci birati 1,4 litre s 90 KS cije su cijene, ovisno o opremi od 99.490 do 112.990 kuna. Dodajmo još da je dizelskom stroju prosjecna potrošnja samo 4,1 litru te da na otvorenoj cesti stotinu kilometara prelazi s 3,8 litara!

Celni ljudi KIA-e za citav niz država jugoistocne Europe nisu krili ambicije temeljem kojih ce se ovaj automobil odlicno prodavati u svima od njih. Iako je možda bazna cijena nešto viša, pravda se iznimnom opremljenošcu te modernim agregatima, K tome, cini nam se da je odabir "golih" modela i u B segmentu prošlost, a kad se ma koji automobil slicnih karakteristika dogradi do razine što u startu nudi rio, cijena je vrlo slicna.


Podijeli: Facebook Twiter