Ki sit ki lačan - najbolji izložbeni projekt

Izložba Ki sit ki lačan bila je otvorena u Svetim srcima od 5. srpnja do 23. studenog 2012. (Manuel ANGELINI)
Izložba Ki sit ki lačan bila je otvorena u Svetim srcima od 5. srpnja do 23. studenog 2012. (Manuel ANGELINI)

Godišnja nagrada Hrvatskog muzejskog društva za 2012. za izložbeni projekt dodijeljena je izložbi "Ki sit ki lačan - o prehrani u Istri/Chi sgionfo chi afama - sull'alimentazione in Istria", odnosno Arheološkom muzeju istre u Puli kao nositelju koordinacije istarskih muzeja.

Tek nekoliko godina nakon što je izložba "Valiže&deštini – Istra izvan Istre" Etnografskog muzeja Istre dobila godišnju nagradu HMD-a, godišnja nagrada HMD-a ponovno odlazi u Istru.

U obrazloženju HMD-a navedeno je: "suradnja 12 istarskih muzeja, lokalnih zajednica i pojedinaca rezultirala je izložbom koja je na intrigantan i zanimljiv način predstavila iznimnu kulturnu baštinu i stvaralaštvo vezano za prehranu u Istri".

"Ki sit ki lačan - o prehrani u Istri/Chi sgionfo chi afama - sull'alimentazione in Istria" prvi je zajednički projekt/izložba svih istarskih muzeja čiji je nositelj bio Arheološki muzej Istre, a koja je bila otvorena u Muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca od 5. srpnja do 23. studenog 2012. Tada su izložbu već nagradili posjetitelji brojnošću posjeta i osvrtima, a projekt je prepoznala i struka.

Svi nagrađeni projekti rezultat su suradnje među muzejima i muzeja i ostalih ustanova (ne samo u kulturi). Izložbu je realizirao tim koji je bio sastavljen od velikog broj suradnika iz svih istarskih muzeja i vanjskih suradnika, a predvodili su ih Tajana Ujčić, Mauricio Ferlin i Franko Lukež. Važan doprinos realizaciji izložbe dali su pojedinci i obitelji koje su posudili predmete, a kasnije ih uglavnom i donirali muzejima. Ova izložba još punim plućima živi na Facebook profilu "Ki sit ki lačan" gdje svakodnevno prima nove prijatelje. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter