Ki sit ki lačan - edukativne radionice

S konferencije za novinare u Svetim Srcima (V. B.)
S konferencije za novinare u Svetim Srcima (V. B.)

U muzejsko-galerijskom prostoru Svetih Srca danas su na konferenciji za novinare predstavljene edukativne aktivnosti za vrtiće, osnovne i srednje škole Istarske županije vezane uz izložbu "Ki sit ki lačan - o prehrani u Istri"/Chi sgionfo chi afama - sull' alimentazione in Istria".

Tom je prigodom Tajana Ujčić rekla da će se od 24. rujna do sredine listopada svakodnevno održavati radionice za djecu, i to u suradnji s Monte Librićem i njegovom direktoricom Slavicom Ćurković.

Djeca nižih razreda obilazit će izložbu uz stručnu vodstvo, a potom  ići na radionice izrade domaće tjestenine i domaćih slastica koje organiziraju u prostorima Caffe bara Circolo - Stare užance pod vodstvom Sanje i Sandra Frančule.

Za stariju djecu, organizirat će se radionice o kvaliteti hrane u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom, Metrisom i laboratorijem za istraživanje hrane.

- Zahvaljujući suradnji Istarske županije i istarskih muzeja, osmišljene Istarskom kulturnom strategijom, pokrenute su akcije Koordinacije istarskih muzeja od kojih je najznačajnija produkcija ova izložba, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica.

Županijska pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Smoljan rekla je da su u suvremenoj nastavi posebno važne aktivnosti koje se odvijaju izvan škole.

U prostorima Metrisa odvijat će se radionica naslovljena "SCI hrana na optuženičkoj klupi – Slučaj sladoleda od lješnjaka", a podrazumijeva laboratorijske metode istraživanja hrane s ciljem da se učenici potaknu na razmišljanje o vlastitim prehrambenim navikama i upozna ih se s povijesnim i suvremenim načinom pripreme hrane uz pomoć originalnih predmeta iz istarskih muzeja.

U sastavu pripreme dolaska na izložbu učenici će napisati recept za svoje omiljeno jelo, a ispunjene obrasce donijet će u Sveta Srca i ubaciti u za to predviđenu kutiju. Ubacivanjem obrasca učenici sudjeluju u nagradnoj igri. Izvlačenje dobitnika bit će 16. listopada u sklopu obilježavanja Svjetskog dana prehrane. Glavne nagrade su ulaznice za Glavani park i za jamu Feštinsko kraljevstvo. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter