KFOR uklonio dio barikada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

ranicni prijelaz sa Srbijom Brnjak na sjeveru Kosova otvoren je u nedjelju navecer pošto je to podrucje obišao njemacki general Erhard Buhler, zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu (KFOR) koje su uklonile dio barikada, prenijeli su prištinski mediji uz vijest da su tijekom dana na Kosovu simbolicno spaljivani proizvodi iz Srbije.

Granicni prijelaz Brnjak kod Zubinog potoka otvoren je za putnicke automobile i autobuse, a zatvoren za kamione i vozila koja prevoze robu iz Srbije. Kontrolu prometa obavljao je KFOR-a te pogranicni i lokalni policajci Kosovske policije. Granicni prijelaz Jarinje ostao je zatvoren za svaku vrstu prometa i pod nadzorom je americkih vojnika u sastavu KFOR-a.

Kriza na Kosovu izbila je kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granicne prijelaze Jarinje i Brnjak koje drže Srbi na sjeveru Kosova kako bi osigurala provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije. Priština je time odgovorila na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji, no srpsko stanovništvo blokiralo je prometnice. U nasilju je ubijen jedan kosovski policajac, a KFOR je u petak zatvorio oba granicna prijelaza.

U nekoliko gradova na Kosovu, kao što su Uroševac i Podujevo, u nedjelju su na javnim mjestima spaljivani proizvodi iz Srbije, a gradani pozivani da bojkotiraju tu robu. Na bojkot su pozivali i predstavnici civilnog društva, a ministrica za trgovinu i industriju Mimoza Kusari-Lila izjavila je da se proizvodi iz Srbije mogu zamijeniti slicnima iz Albanije i drugih zemalja.

Srbijanski parlament prihvatio je nocu na nedjelju Deklaraciju o Kosovu kojom osuduje sve oblike nasilja i poziva na mirno razrješenje krize.


Podijeli: Facebook Twiter