KFOR najavio deblokadu granice, pa je odgodio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zapovjedništvo medunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) produžilo je za 24 sata, do utorka, rok za uklanjanje barikada kosovskih Srba na sjeveru Kosova. Zapovjednik KFOR-a prethodno je u subotu, nakon sastanka s celnicima srpskih opcina na sjeveru Kosova objavio da "ocekuje bezuvjetan i stalan pristup granici" te da "ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade do ponedjeljka, KFOR ce to uciniti sam mirnim putem".

Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews odgodio je kretanje konvoja za utorak, kako bi gradanima na sjeveru Kosova dao više vremena za uklanjanje prepreka na cestama, stoji u priopcenju KFOR-a.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti kontroliraju granicne prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zaprijecili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih ljudi koristio helikopterima.

Zamjenik srbijanskog premijera i ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic izjavio je da bi uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, kako je najavio KFOR za ponedjeljak, bilo kontraproduktivno jer situacija na terenu ide ka nalaženju kompromisa, prenosi tisak.

Specijalni izvestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin za beogradski dnevnik ''Danas'' od ponedjeljka izjavio je kako je za stjecanje statusa kandidata za clanstvo u Europskoj uniji za Srbiju neophodno da njezina vlada jasno pozove na uklanjanje barikada na sjeveru Kosova, na što je Dacic odgovorio da bi bilo licemjerno da Beograd ljudima na barikadama govori što da rade.

U meduvremenu se oglasila i oporbena srbijanska Liberalno demokratska partija Cedomira Jovanovica i priopcila da su tu stranku tijekom noci na ponedjeljak kontaktirali prestrašeni roditelji sa sjevera Kosova, tvrdeci da pojedini ravnatelji srednjih škola, bez dopuštenja roditelja, namjeravaju izvesti ucenike iz škola na barikade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter