Kesten, pršut i mlado vino - dobitna jesenska kombinacija


Lijepo nedjeljno rano popodne, osunčan gradić na uzvisini, zabavan program i miris pečenih kestena bili su dovoljnim razlogom da brojni posjetitelji svrate u Oprtalj na njegovu Kestenijadu. Bogat program 9. manifestacije koja kroz šumski kesten, kojeg ima mnogo u okolnim predjelima, valorizira i ostale resurse Oprtaljštine i cijele Gornje Bujštine, počeo je glazbenom pozivnicom članova Puhačkog orkestra iz Babića, pola sata nakon što je s crkvenog zvonika označeno podne. Kako je vrijeme odmicalo u Oprtalj su pristizali posjetitelji s obje strane, iz pravca Livada i Buja, neki pješice, neki vlakićem.

Između dva trga

Na glavnom trgu smjestili su se ugostitelji, uz dobru glazbu pekli su se kesteni, a dobro je išao i domaći pršut. U drevnoj lođi lovci LD-a Vepar iz Oprtlja i gljivari iz Društva "Boletus" pripremili su zanimljive izložbe trofeja, svatko svojih. I dok su odrasli nastojali nešto naučiti iz bogate zbirke gljiva, najmlađe su više privlačili lovački trofeji, naročito preparirani medvjed. I lovci i gljivari kasnije su pripremili kotliće slasnih obroka za posjetitelje.

Na trgu kod župne crkve, gdje se ove godine prvi put uselio program Kestenijade, jednako su pucketali pečeni kesteni, a nudilo se i mlado vino, dvije delicije koje se odlično sljubljuju, kako bi mnogi rekli. Mjerica pečenog kestena prodavana je po 10 kuna, koliko i čaša mladog vina. Pečenjare su radile na oba trga, kupci su strpljivo čekali. Kažu organizatori da su pripremili tonu kestena, sve je do večeri potrošeno. Mogao se kupiti i svježi kesten za 15-30 kuna po kilogramu. Prodavali su se i kolači svih vrsta s kestenom po 12-15 kuna. Bilo je i drugih domaćih proizvoda, od meda, vina i rakija do domaćeg povrća i voća.

Devetu Kestenijadu službeno je otvorio načelnik Oprtlja Aleksander Krt, napominjući da ovom manifestacijom žele osvježiti tradiciju, valorizirati unutrašnjost i bogatstvo ovog područja. Šume su naše more, rekao je Krt i to treba pokazati svima. Inače, kestena je manje nego ranijih godina. Potvrđuje to i jedan od boljih poznavatelja šumskih plodova Edo Vižintin. Moglo bi se još pričekati s berbom, suša im je naškodila, ali oporavljaju se, veli.

Puno stranih turista

Najmlađe posjetitelje naša poznata slastičarka Dragica Lukin u nekoliko je turnusa podučavala kako se prave dobri kolači s kestenom i slične slastice. Za djecu i roditelje oprtaljski osnovci i predškolci pripremili su zanimljiv program, a organizirana je i pokazna radionica i natjecanje u rezbarenju cuka, uz predstave za najmlađe i pantomimičara Šandora. Posjetitelji s kojima smo razgovarali hvale organizaciju jedine kestenijade u Istri, a gostiju je bilo sa svih strana, među njima i dosta stranih turista. Na trgovima se sviralo do navečer, mladi Istrian Boysi i Kostanj kvintet, a organizaciju potpisuje Turistička zajednica općine Oprtalj. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter