Kerumov rejting poskliznuo se na prvom snijegu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednje snježne padaline, koje su prekrile i dijelove zemlje u kojima su rijetkost, pokazale su i nesposobnost dijela lokalnih vlasti da se nosi s takvim meteorološkim problemima.

Ta se ocjena, prema ocitom raspoloženju javnosti, uglavnom odnosi na splitskog gradonacelnika Željka Keruma, ali i na one druge gradonacelnike koji ne slušaju vremensku prognozu i ne brinu o radu gradskih poduzeca i službi u svim godišnjim dobima.

Dakako, iza recentnih komunalnih problema - što ih gradonacelnici poput Keruma ne znaju riješiti pa Splicani traže njegovu ostavku - kriju se bitni problemi politickog sustava i izbornog zakonodavstva. Naime, Keruma se, kao i druge gradonacelnike, ne može smijeniti cak ni kada je njihova nespremnost za posao ocita.

Kada bi splitska opozicija dobila vecinu i u Gradskom vijecu pokrenula postupak opoziva, on možda ne bi bio dovršen do redovnih izbora u svibnju sljedece godine, na kojima bi se izabrao novi gradonacelnik na pun mandat.

- U ovoj situaciji pokazuje se koliko je pogrešna bila odluka da se izbor i opoziv gradonacelnika i župana obavljaju posredno, u opcinskim vijecima i županijskim skupštinama. Doduše, Kerum ima vecinu u splitskom Gradskom vijecu, ali teško da bi oni tamo i dobili vecinu po drukcijim izbornim pravilima, objašnjava neovisni politolog Davor Gjenero.

S druge strane, pokazuje se koliko je dio politicke elite - ciju izbornu legitimnost nitko ne osporava - nesposoban za svoj posao.

Izjave splitskoga gradonacelnika da "i u Sibiru žive ljudi", dok su njegov grad paralizirala skromna 24 centimetra snijega, svakako su u vrhu politickog cinizma koji smo culi u domacoj politici tijekom posljednjih desetak godina.

Jasno je da su vremenske nepogode i obilje snijega otkrili kako funkcioniraju politicari, kao i javne službe koje nadziru. Na nerazumijevanju problema najjace se poskliznuo Željko Kerum, ciji je politicki rejting u ocevidnom opadanju, no i drugi lokalni celnici ostavili su "tragove" biracima trebaju li na sljedecim izborima glasati za njih. (Dubravko GRAKALIC)

Becic: O umirovljenicima nek' brinu djeca ili necaci

 - Naši stariji gradani imaju svoju djecu, a ona su po zakonu dužna brinuti se za svoje roditelje! Ako nemaju djecu, valjda imaju necake i trebali su tijekom života s njima izgraditi dobre odnose, komentirala je Kerumova sestra Nevenka Becic cinjenicu da se veliki broj starijih Splicana polomio na snijegu. (GI)


Podijeli: Facebook Twiter