Kerryjeva zamjenica se ispričala zbog psovanja EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska unija odbila je u petak komentirati nediplomatsku izjavu zamjenice američkog državnog tajnika za Europu Victorije Nuland, prenose agencije. "Ne komentiramo navodne telefonske razgovore koji su procurili u javnost", kazala je glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Victorija Nuland ispričala se u četvrtak Europskoj uniji zbog neumjesne izjave na Unijin račun u vezi ukrajinske krize. U snimci njezina telefonska razgovora objavljenoj u četvrtak na YouTubeu pod nazivom "Puppets of Maidan" na ruskom jeziku, Nuland je, među ostalim, opsovala EU. Nuland je na snimci razgovarala s američkim veleposlanikom u Ukrajini Geoffreyjem Pyattom o suradnji s ukrajinskom oporbom. Nije poznato kada je razgovor održan. "Mislim da Kličko ne bi trebao ući u vladu", kazala je. "Mislim da to nije potrebno. To nije dobra ideja." Spomenula je i uključivanje UN-a u rješavanje krize u Kijevu. "Mislim da bi bilo dobro da UN pomogne da se to riješi i, znaš, j... EU", kazala je, prenosi Reuters.

Glasnogovornica State Departmenta Jennifer Psaki nije zanijekala da je taj razgovor održan, ali ga nije željela komentirati. Uputila je kritiku ruskim vlastima što su napuhale slučaj prenijevši razgovor na Twitteru, ocijenivši da su "nisko pale".

Berlin i Pariz o izjavama Nuland

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u petak izjave američke diplomatkinje na račun EU-a totalno neprihvatljivima, dok Pariz na njih nije imao komentara, kazalo je dvoje glasnogovornika u Berlinu i u Parizu.

U snimci telefonskog razgovora koji je procurio na YouTube zamjenica američkog državnog tajnika za Europu Victoria Nuland je u razgovoru s američkim veleposlanikom u Ukrajini omalovažavajuće govorila o EU i opsovala. U međuvremenu se ispričala europskim dužnosnicima.

Glasnogovornica njemačke kancelarke Christiane Wirtz kazala je da Merkel cijeni rad visoke predstavnice EU-a Catherine Ashton koja vodi napore Europske unije u medijaciji između predsjednika Viktora Janukoviča i oporbe.

"Kancelarka smatra te izjave potpuno neprihvatljivima i želi naglasiti da Ashton radi izvrstan posao", kazala je Wirtz na novinskoj konferenciji.

"Nemamo komentara", rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Romain Nadal, tri dana prije posjeta francuskog predsjednika Francois Hollandea Sjedinjenim Državama.

"Ta izjava snimljena je bez njezina znanja... Ona ne reflektira službeno američko stajalište", rekao je Nadal.

Hollande bi trebao boraviti u državnom posjetu SAD-u od 10. do 12. veljače, prvi nakon državnog posjeta Jacquesa Chiraca 1996. (Hina)

Podijeli: Facebook Twiter