Kerrie Poliness: Crteži valova i slike u pejzažima


Razgovor i druženje s australskom umjetnicom Kerri Poliness u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, a u sklopu ciklusa gostovanja međunarodno priznatih autora, održano je preksinoć u pulskoj galeriji Luka. Kerrie Poliness je istaknuta australska umjetnica koja je prezentirala svoje recentne radove, a naglasak je stavila na rad velikih dimenzija naziva "Field Drawing #1". Radi se o radu koji je nedavno nastao u okviru najvećeg galerijskog prostora u Australiji – GOMA-i u Brisbanu. "Field Drawing #1" je geometrijski crtežu iscrtanom na velikoj tratini Maiwar Green uz GOMA-u.

- Važno je istaknuti da ovi radovi nisu precizni jer se rade po principu aproksimacije. To se postiže nepreciznim mjerenjem, a konačni efekt nalikuje valovima. Radove ne izvodim sama već dajem detaljne instrukcije grupi ljudi. Oni se uglavnom podijele u parove i svatko izrađuje svoj segment. Radovi se mogu izvesti na zidovima ili na podovima, a onaj u GOMA-i iscrtan je kredom kojom se označavaju rubovi nogometnih igrališta. Taj je rad lak za održavanje, a njegova je priroda takva da kroz neko vrijeme može i nestati, kazala je Poliness.

Umjetnica trenutno izlaže u galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu, a među radovima su i "Slike u pejzažu" koji su ostvareni kod jezera Bolac u Australiji i na raznim lokacijama u Zagrebu.

- Jezero Bolac je jedno predivno mjesto na kojem se već tisuće godina održava festival Aboridžina. Moja ideja bila je postaviti slike u tom prekrasnom pejzažu i fotografirati ih. Odlučila sam se za jednostavni oblik romba kojeg sam inkorporirala u prirodno okruženje. Ne znam zašto, ali te su jednostavne slike naprosto zaživjele kada bih ih naslonila na stabala. U Zagrebu sam ih postavljala diljem grada, na Maksimiru i na Tuškancu, kazala je Poliness.

Kerrie Poliness je rođena i živi u Melbournu. Njeni su radovi naručeni za mnoge projekte, izlagala je samostalno u raznim i sudjelovala je i u brojnim grupnim projektima. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter