Kerry upozorio na rast netolerancije i populizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američki državni tajnik John Kerry ukazao je u četvrtak na "opasnost nedemokratskog populizma" koja se širi brojnim zapadnim demokracijama i upozorio na nazadovanje temeljnih sloboda.

"Činjenica je da svi trebamo biti oprezni oko opasnosti nedemokratskog populizma", rekao je Kerry na sastanku Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) koji se održava u Njemačkoj.

Kerry je na tom susretu 57 država članica govorio o rastu napetosti između Istoka i Zapada od ruske intervencije u Ukrajini, ali i jačanju populističkih i ekstremno desnih pokreta diljem Europe, velikom broju izbjeglica iz arapskog svijeta te o zapadnoj zabrinutosti oko sve veće nedemokratičnosti u Turskoj.

"U previše mjesta...u regiji OSCE-a posljednjih dana svjedočimo rastu nedemokratičnog razmišljanja koje prati nazadovanje ljudskih prava, restrikcija slobode medija i sve veći broj netolerantnih postupaka i zločina iz mržnje", rekao je Kerry.

Govoreći pred ministrima vanjskih poslova, američki državni tajnik je upozorio na "zabrinjavajući zaokret od demokratskih principa, otvorenosti i slobode".

Spomenuo je i "rast korupcije", "poteze određenih čelnika za mijenjanje ustava kako bi se učvrstila moć", "lažne vijesti koje se šire novim medijskim platformama", te "zagovaranje mučenja".

"Takav razvoj je, pojednostavljeno rečeno, izravan napad na temeljne principe OSCE-a", istaknuo je Kerry.

"Netrpeljivost, represija i ušutkivanje onih koji se ne slažu ne smiju postati naš novi standard", dodao je.

Kerry se ranije sreo s aktivistima civilnih udruga iz Azerbajdžana, Mađarske, Kazahstana, Kirgistana, Rusije, Tadžikistana i Ukrajine.

Dio je to njegovog zadnjeg posjeta Europi, šest tjedana prije nego što će administraciji Baracka Obame završiti mandat. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter